FTDI Community

Please login or register.

Login with username, password and session length.
Advanced Search  

News:

Welcome to the FTDI Community!

Please read our Welcome Note

Technical Support enquires
please contact the team
@ FTDI Support


New Bridgetek Community is now open

Please note that we have created the Bridgetek Community to discuss all Bridgetek products e.g. EVE, MCU.

Please follow this link and create a new user account to get started.

Bridgetek Community

Author Topic: Using FT232R with Windows UWP  (Read 28 times)

Whiffy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Using FT232R with Windows UWP
« on: May 16, 2019, 11:36:54 AM »

I am working on a Windows PC based application and having some issues. I have a RS485 cable from FTDI based on the FT232 IC.

In my UWP applications (written in VS 2017) I have the following:

// Create new instance of the FTDI device class
            FTDI myFtdiDevice = new FTDI();

            // Determine the number of FTDI devices connected to the machine
            FTDI_Status = myFtdiDevice.GetNumberOfDevices(ref ftdiDeviceCount);

            if (FTDI_Status == FTDI.FT_STATUS.FT_OK)
            {
                //Check of FTDI cables worked OK

                TxtDisplayTopRow.Text = "FTDI cable check OK";
                TxtDisplayBottomRow.Text = ftdiDeviceCount + " connected";

                // Allocate storage for device info list
                FTDI.FT_DEVICE_INFO_NODE[] ftdiDeviceList = new FTDI.FT_DEVICE_INFO_NODE[ftdiDeviceCount];

                // Populate our device list
                FTDI_Status = myFtdiDevice.GetDeviceList(ftdiDeviceList);
               
                if (FTDI_Status == FTDI.FT_STATUS.FT_OK)
                {
                    // Open first device in our list by serial number
                    FTDI_Status = myFtdiDevice.OpenBySerialNumber(ftdiDeviceList[0].SerialNumber);

                    if (FTDI_Status == FTDI.FT_STATUS.FT_OK)
                    {
                        // Set up device data parameters
                        // Set Baud rate to 9600
                        FTDI_Status = myFtdiDevice.SetBaudRate(9600);
                        if (FTDI_Status == FTDI.FT_STATUS.FT_OK)
                        {
                            // Set data characteristics - Data bits, Stop bits, Parity
                            FTDI_Status = myFtdiDevice.SetDataCharacteristics(FTDI.FT_DATA_BITS.FT_BITS_8, FTDI.FT_STOP_BITS.FT_STOP_BITS_1, FTDI.FT_PARITY.FT_PARITY_NONE);
                            if (FTDI_Status == FTDI.FT_STATUS.FT_OK)
                            {
                                TxtDisplayTopRow.Text = "FTDI cable setup";
                            }
                        }
                    }

                }
            }
            else
            {
                //FTDI check failed
            }

Everything works great until I get to 'GetDeviceList(ftdiDeviceList);', this does return a list of connected devices but all the important properties are blank


I have added the following capabilities to the manifest

<DeviceCapability Name="usb">
      <!--FT232AM, FT232BM, FT232R and FT245R Devices-->
      <Device Id="vidpid:0403 6001">
        <Function Type="name:vendorSpecific" />
      </Device>
      <!--FT2232D and FT2232H Devices-->
      <Device Id="vidpid:0403 6010">
        <Function Type="name:vendorSpecific" />
      </Device>
      <!--FT4232H Device-->
      <Device Id="vidpid:0403 6011">
        <Function Type="name:vendorSpecific" />
      </Device>
      <!--FT232H Device-->
      <Device Id="vidpid:0403 6014">
        <Function Type="name:vendorSpecific" />
      </Device>
      <!--FT-X-Series Devices-->
      <Device Id="vidpid:0403 6015">
        <Function Type="name:vendorSpecific" />
      </Device>
      <!--My Custom Device-->
      <!--<Device Id="vidpid:1234 4321">
      <Function Type="name:vendorSpecific" />
    </Device>-->
    </DeviceCapability>

The version of FTD2XX_NET is: 1.1.0.0

It would be good to know if anyone has successfully used the FTDI cables with UWP and if so what I need to do?

Many thanks

Logged