FTDI Community

Please login or register.

Login with username, password and session length.
Advanced Search  

News:

Welcome to the FTDI Community!

Please read our Welcome Note

Technical Support enquires
please contact the team
@ FTDI Support


New Bridgetek Community is now open

Please note that we have created the Bridgetek Community to discuss all Bridgetek products e.g. EVE, MCU.

Please follow this link and create a new user account to get started.

Bridgetek Community

Author Topic: FT_GetDeviceDescriptor returns failure in Linux but not Windows  (Read 289 times)

randomEngineer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
FT_GetDeviceDescriptor returns failure in Linux but not Windows
« on: September 18, 2020, 02:17:42 PM »

Greetings everyone,

When using the Linux FTD3xx library (version 0.5.21) in Linux (Ubuntu 20.04 LTS), FT_GetDeviceDescriptor(ftHandle, &devDescriptor) returns a status of 4 (FT_IO_ERROR).  The function used to create the handle FT_Create(0, FT_OPEN_BY_INDEX, &ftHandle) returns 0 (FT_OK).  There is only one device detected by the devices (making the FT_Create unambiguous).  Despite returning an error, the function descriptor produces a vid and pid.  If the error is ignored, subsequent functions will also produce the same error.  The same code works in Windows. 

Here is the information about the device:

Device[0]
        Flags: 0x4 [USB 3] | Type: 600 | ID: 0x0403601E | ftHandle=0x53572e3b45534a2e
        SerialNumber=000000000001
        Description=FIFO Bridge (Windows)
        Description=FTDI SuperSpeed-FIFO Bridge (Linux)

Thank you
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 506
    • View Profile
Re: FT_GetDeviceDescriptor returns failure in Linux but not Windows
« Reply #1 on: September 23, 2020, 04:41:01 PM »

Hello,

You are already in contact with our support team on this issue via email.
Please post any resolution here to help other customers

Best Regards,
FTDI Community
Logged

ionetrics

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: FT_GetDeviceDescriptor returns failure in Linux but not Windows
« Reply #2 on: November 16, 2020, 11:14:50 PM »

I have encountered this same exact problem.  I am also using Linux FTD3xx v0.5.21 and Ubuntu 20.04 LTS.  FT_GetDeviceDescriptor returns FT_IO_ERROR, but I found that I can use the generic form (FT_GetDescriptor) to get the device descriptor and it returns with FT_OK.  My device ID is 0x0403601F.
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 506
    • View Profile
Re: FT_GetDeviceDescriptor returns failure in Linux but not Windows
« Reply #3 on: November 19, 2020, 04:33:45 PM »

Hello,

FT_IO_ERROR usually points to a hardware issue.

Please test with our known good hardware:

https://www.ftdichip.com/Products/Modules/SuperSpeedModules.htm

Also reference our known good software:

https://www.ftdichip.com/Support/SoftwareExamples/FT60X.htm

The post creator 'randomEngineer' may also be able to provide you with information from his original issue.

Best Regards,
FTDI Community
Logged