FTDI Community

Please login or register.

Login with username, password and session length.
Advanced Search  

News:

Welcome to the FTDI Community!

Please read our Welcome Note

Technical Support enquires
please contact the team
@ FTDI Support


New Bridgetek Community is now open

Please note that we have created the Bridgetek Community to discuss all Bridgetek products e.g. EVE, MCU.

Please follow this link and create a new user account to get started.

Bridgetek Community

Author Topic: FT232H Module not detecting  (Read 870 times)

Anshumantech

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
FT232H Module not detecting
« on: December 10, 2020, 05:49:04 AM »

Hello,

I have made a PCB module with FT232H using reference of UM232H, schematic is same as UM232H.

I followed procedure mentioned in “AN_396 FTDI Drivers Installation Guide for Windows 10” after that I connected module to my PC it detected in Device manager as USB serial convertor also detected in in FT_Prog. All seems good but only for 3 days. After 3 days suddenly module failed to detect in device manager and in FT_Prog. So I assembled 2nd PCB module with same design as previous but after few days it also failed to detect. Even I didn’t connect it to any other device but still problem occurs.

All Voltage levels are as per datasheet of FT232H. Need suggestion on this.


Thanks in advance,
Anshumantech
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 603
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #1 on: December 10, 2020, 04:17:20 PM »

Hello,

Would you be able to provide the exact schematic you used in your design?
And are you noticing any signs of burning on the IC after it fails to enumerate?

Best Regards,
FTDI Community
Logged

Anshumantech

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #2 on: December 14, 2020, 07:12:17 AM »

1) Please find enclosed schematic .pdf file.
2) After connecting to USB PC port, IC does generate 3.3V.
3) Crystal frequency (12 MHz) which was appearing previously has stooped appearing even after crystal change. So inverter inside IC may have failed along with IC itself.
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 603
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #3 on: December 14, 2020, 04:17:32 PM »

Hello,

Thank you for the schematic, after a quick review I cannot see any glaring issues.

Can you try removing D2/D3 on the USB data lines and let me know if the device enumerates?
Are either R7 or R5 populated? and just to clarify there are no physical signs of damage to the IC?

Best Regards,
FTDI Community
Logged

Anshumantech

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #4 on: December 17, 2020, 05:52:57 AM »

Thanks,

1) Tried removing D2, D3, R7 or R5 but off no avail.
2) You must have had large experience using this IC, I request you to suggest some testing technique to come out off present impasse other than consolation statement of "I cannot see any glaring issues".
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 603
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #5 on: December 17, 2020, 11:58:12 AM »

Hello,

Did you attempt to remove these components on a fresh board, or a board that was already presenting the issue?

Could you clarify the voltages for VCCD and VCCIO on a working and non working board?
Also please let me know if there are any signs of damage or burning on the IC once the issue appears.

Your schematic doesn't look to have any issues, but can you clarify if the FT232H is connected to a target when the issue occurs?

The lack of crystal oscillation indicates that the host machine has not enumerated the IC.
Please use our MicrosoftUSBView utility, and take a screenshot of the output for a device which is showing the issues.

Best Regards,
FTDI Community
Logged

Anshumantech

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #6 on: December 30, 2020, 06:01:02 AM »

Hello,

Thanks for your reply.

I have assembled another PCB and now it is working properly. May be it was USB port issue.

Thanks for all suggestions.
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 603
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #7 on: January 05, 2021, 05:58:17 PM »

Hello,

Glad you have managed to get a board working now!
Please let us know if you have any further issues.

Best Regards,
FTDI Community
Logged

asrorr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #8 on: February 28, 2021, 03:10:21 AM »

Hello.
In my case, my two laptops are detecting ft2232h as a ft4232h on both ft_prog and mprog >:(.
Why this happens? :-\
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 603
    • View Profile
Re: FT232H Module not detecting
« Reply #9 on: March 01, 2021, 04:42:10 PM »

Hello Asrorr,

Are you using a custom hardware design or one of the FT2232H Mini Modules?

If you are using the mini module, please ensure you have powered the device in either configuration as per Section 3 of the datasheet (see the bottom of page 7). It is important that you make all of the connections denoted for either a Self or Bus powered configuration.

Best Regards,
FTDI Community
Logged