FTDI Community

Please login or register.

Login with username, password and session length.
Advanced Search  

News:

Welcome to the FTDI Community!

Please read our Welcome Note

Technical Support enquires
please contact the team
@ FTDI Support


New Bridgetek Community is now open

Please note that we have created the Bridgetek Community to discuss all Bridgetek products e.g. EVE, MCU.

Please follow this link and create a new user account to get started.

Bridgetek Community

Author Topic: FT232H SPI 30 MBaud wrong transmission  (Read 506 times)

Tycho

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
FT232H SPI 30 MBaud wrong transmission
« on: June 10, 2021, 12:12:10 PM »

Hi,

I'm getting wrong readout values if I increase the baud rate to 30 MBaud, see screenshots. I'm transmitting 0x1010 as MSB, CPOL=1, CPHA=0. At 5, 10 and 15 MBaud everything is ok, but at 30 MBaud, although the oscilloscope picture seems to be ok, there is a bit shift.

Are there any issues with FT232H SPI at high baud rates?

Thank you very much in advance!
« Last Edit: June 10, 2021, 12:14:56 PM by Tycho »
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 645
    • View Profile
Re: FT232H SPI 30 MBaud wrong transmission
« Reply #1 on: June 11, 2021, 05:40:38 PM »

Hello,

SPI modes 1 and 3 are not supported with our MPSSE engine.
If you require these modes, then you will need to consider FT4222H:

https://ftdichip.com/products/ft4222h/

Best Regards,
FTDI Community
Logged

Tycho

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: FT232H SPI 30 MBaud wrong transmission
« Reply #2 on: June 16, 2021, 12:19:16 PM »

Hello,

SPI modes 1 and 3 are not supported with our MPSSE engine.
If you require these modes, then you will need to consider FT4222H:

Best Regards,
FTDI Community
Actually, CPOL=1, CPHA=0 is SPI mode 2.
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 645
    • View Profile
Re: FT232H SPI 30 MBaud wrong transmission
« Reply #3 on: June 18, 2021, 04:35:30 PM »

Hello,

Yes that is correct:

ModeCPOLCPHANotes
000Supported
101Not Supported
210Supported
311Not Supported

We are not aware of any issues at higher speeds like 30 MBaud and the device is widely used.

What hardware are you using?

Are you using the D2XX drivers direct or using LibMPSSE library?

Maybe other FTDI Community users will be able to help you further on this issue.

Best Regards,
FTDI Community
Logged