FTDI Community

Please login or register.

Login with username, password and session length.
Advanced Search  

News:

Welcome to the FTDI Community!

Please read our Welcome Note

Technical Support enquires
please contact the team
@ FTDI Support


New Bridgetek Community is now open

Please note that we have created the Bridgetek Community to discuss all Bridgetek products e.g. EVE, MCU.

Please follow this link and create a new user account to get started.

Bridgetek Community

Author Topic: FT600q config problem  (Read 31264 times)

Zoltan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
FT600q config problem
« on: December 20, 2023, 06:49:46 pm »

Hi!

FT600q.
By accident, during configuration, the Manufacturer, Description, Serial (via API function) fields were incorrectly set! From then on, the IC is not available, even the driver indicates an error (STATUS_DEVICE_DATA_ERROR)!

The factory configuration program can't open it either, so I can't rewrite these fields either.
How can I get it to work again?

Thanks,
Zoltan
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 906
    • View Profile
Re: FT600q config problem
« Reply #1 on: December 21, 2023, 04:12:15 pm »

Hello,

I wonder if you also changed the VID and PID?

Please check the device details with USBView Utility:

https://ftdichip.com/utilities/#microsoft-usbview

Does the device appear in Device Manager if you are using Windows?

If the VID/PID is changed then it might explain if the device can't been seen.

If that's the case then you can try editing the D3xx Driver files to include changed VID/PID numbers.
Note that this breaks driver signing so you may need to install via disabling driver signature enforcement or using test mode. Both are detailed in this external link:
https://maxedtech.com/about-testmode/

Then hopefully you can use the configuration tool to change back to defaults:

https://ftdichip.com/utilities/#ft60x-configuration

Best Regards,
FTDI Community
Logged

Zoltan

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: FT600q config problem
« Reply #2 on: December 21, 2023, 07:51:18 pm »

Hello!

Yes, it is visible in the device manager, but its name has an exclamation point.
VID, PID have not changed! As I can see, the other parameters have not changed either!
Only the text fields (and the length and type fields) were incorrectly overwritten.

I see error code 10 in the driver information tab. STATUS_DEVICE_DATA_ERROR
With the explanation "The device cannot be started"...

I think that because the device cannot be started for some reason, it is not available for the Configuration program either.
The question is, why doesn't the device driver start when it finds incorrect "Manufacturer, Description, Serial" fields?!
And is there any way to start the IC with basic config data, without reconfiguring the IC?!

Thanks,
Zoltan
Logged

FTDI Community

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 906
    • View Profile
Re: FT600q config problem
« Reply #3 on: December 22, 2023, 03:55:46 pm »

Hello,

Please provide the USBView details and screenshot for analysis.

Please send this via email to your local support team:

https://ftdichip.com/technical-support/

Best Regards,
FTDI Community
Logged